VÅRRESA TILL HALLAND

När: 1 juni 2018, kl: 08:00
Plats: HALLAND
Pris: 5500,00 kr för medlem / 5500,00 kr för övriga
Platser kvar: 6
Bokningsbar t o m: 2018-05-04
Övrigt: -

VÅRRESA TILL HALLAND

Gastronomiska och Måltidsakademiens Vänner reser till Halland fredag den 1 juni – söndag den 3 juni.
(preliminärt program)

Det halländska skafferiet med mat från åkrar och ängar som kryddats av havets salta vindar.
I Halland har vi utmärkta möjligheter att producera bra mat och landskapet är fyllt av fantastiska
entreprenörer. Man hittar lätt till gårdsbutiker, förädlare, hjorthägn, fårfarmar, glasstillverkare, kvarnar, mejerier och många fler med utsökta produkter. Det ”halländska köket” är under kraftig utveckling. Den halländska smaken är pepparrot, fläder, grönkål och lax.
Välkommen till Hallands skafferi
!
Man mår bra i Halland. De som bor här mår bra. Och andra åker hit för att må bra.

FREDAG DEN 1 JUNI – SÖNDAG DEN 3 JUNI
8.35 – 9.50          Flyg Bromma – Halmstad (BRA flyg)
9.50                     Buss väntar för transport söderut
ca 12.00               Ulvereds Hjorthägn, där ”vild lunch” serveras hos

Elisabeth och Birger Ekdal berättar om verksamheten på Ulvereds Hjorthägn
Vackert beläget i Hallands inland, i en då bortglömd del av länet, såg vi en möjlighet att starta något annorlunda som ingen annan gjort före oss. Birger realiserade en pojkdröm genom att anlägga ett hjorthägn och bygga ett gårdsslakteri. Detta har medfört att Ulvereds Hjorthägn är ett lokalt, småskaligt grossistföretag med försäljning av hjort och vilt, främst till restauranger. Med stort personligt engagemang och passion för det vi gör, tillsammans med vår personal, kan vi idag presentera en anläggning där våra gäster får en helhetsupplevelse av djur, natur och mat av hjort och vilt. Detta i en miljö som vi vågar påstå är icke kopierbar. En ”wow-känsla” infinner sig helt enkelt – något ni aldrig glömmer. www.ulvereds.se

På eftermiddagen besöker vi Feldts bageri, Halmstad. My Feldt är konditorn som brinner för råvaror och hållbarhet. Till vardags driver hon tillsammans med Johan det populära Halmstads-fiket Feldt’s Bröd & Konfekt. My var även med i 2015 års upplaga av Dessertmästarna

Eftermiddagskaffe serveras hos World of Riccardo, Halmstad
Italienaren Riccardo tröttnade på tråkig glass och beslutade sig för att bjuda svenskarna på riktig glass gjord på riktiga råvaror. Att skapa en lyxig och högkvalitativ glass var mitt mål när jag 2006 startade ”World of Riccardo” i Halmstad. Ett viktigt element var familjerecepten, men även de bästa recepten är värdelösa om inte de rätta ingredienserna finns. Därför har jag under flera års resor och utbildningar i Italien, Frankrike, Tyskland och Belgien hittat de råvaror som gör glassen så smakfull och underbart krämig som den är idag.  www.riccardo.se

Wapnö slott, inkvartering.
Wapnö Gård ligger vackert omgiven i Vapnödalen strax utanför Halmstad. Här ger åkrar, djur och park underlag för läckra rätter i köket och sinnesro till våra besökande gäster. Allt nötkött kommer från gårdens frigående kvigor, kokvigor och kor. Mejeriprodukterna kommer från gården – Härproducerat® och bröd och kakor är bakat på Härodlat® vete och speltvete. Wapnö växthus förser köket med ett ökat utbud av Härodlat® såsom grönsaker och kryddor. Ät gott i restaurangen, promenera i den vackra omgivningen, se dig runt på gården och sov gott i vårt Gårdshotell. På Wapnö är det enkelt att trivas. www.wapno.se

19.30  Farm dining på Wapnö slott.
Lennart Bengtsson VD berättar om Wapnö Gårds resa.

Lördag 2 juni 2018
8.00            Frukost
9.00            Avresa mot Hylte Bruk
10.00          Stedsans in the Woods

Stedsans in the Woods
We are Mette Helbæk and Flemming Hansen. We met through a shared passion for the good things in life back in 2001. We have been running restaurants and other food outlets together for 15 years and counting, and we hope that Stedsans in the Woods is our final destination.
During the years we learned many things, but the most important is the one we live by and run our business according to: All is one. You cannot treat yourself like shit and truly make other people happy (in our case: the guests at our restaurants). You cannot treat Mother Earth like shit and think she will give her best back to you.
Sustainability – on all levels – go hand in hand with quality. Bohult 2017 .We have been looking for a piece of forest for a long time. The last couple of years we have been running a restaurant on top of a roof in Copenhagen – Stedsans ØsterGRO. The place was amazing but we needed our own space in real nature, far away from the city. We found our little dreamy patch of forest by the shore of lake Halland in Southern Sweden and moved here in fall 2016. www.stedsans.org

12.00       Tiraholms Säteri
Familjen Ekwall berättar om Tiraholm som är belägen på en halvö på Bolmens västra strand. Närheten till vattnet gjorde tidigt Tiraholm till en naturlig boplats. Den förste kände ägaren var Peter Gudmundson, som innehade gården i början av 1400-talet. Att det funnits människoboningar långt tidigare vittnar gravplatser från bronsåldern om, som vid olika tillfällen undersökts av arkeologer. Den sägenomspunne riddersmannen Ebbe Skammelson sägs ha levat och verkat på Tiraholm eller Tidhra, som det tidigare hette.
Nisses farfar Per Ekwall köpte gården 1928. I mitten av 1980-talet övergick gården i vår ägo. Vi, Nisse och Vicky, arrenderade gården fr.o.m. 1981 då vi brukade den jämsides med att yrkesfisket utvecklades, efter ett par år arrenderade vi dock ut jordbruket och satsade helhjärtat på fisket. År 1986 köpte vi gården, då hade också familjen utökats med Jens och Malin, Jonas gjorde entré ett par år senare.
På gården Tiraholm driver vi, familjen Ekwall, yrkesfiske och fiskodling i Bolmen. Genom högklassigt mathantverk blir insjöfisken till färska, rökta, gravade, och fileade delikatesser som saluförs i gårdsbutiken. I den rustika fiskrestaurangen serverar vi hemlagade rätter av gös, regnbåge, gädda, ål och lake. Välkommen och låt dig väl smaka! www.tiraholm.se

Eftermiddagen besöker vi SIA Glass, Slöinge
SIA Glass har ”bara” funnits sedan 1961, men i generna och i erfarenhetsbanken finns 440 år av närproducerade, högkvalitativa livsmedel. Allt började med Berte Qvarn 1569 och har fortsatt i fjorton generationer under sekler som såg Halland bli svenskt, mekaniserat och industrialiserat.
SIA Glass är en produkt av både arv och miljö. Arvet är generationer av mjölnare, lantbrukare, entreprenörer och samhällsbyggare. I slutet av 1970-talet gjordes i princip all glass på vegetabiliskt fett. Svensken var inte van vid någon annan sorts glass. Men på SIA Glass ville man något annat. Men det krävdes mod för att satsa på gräddglass vid den tiden. Här gällde det att ta strid för en äkta råvara. Från denna pionjärtid kan man således spåra Per Stenströms devis: ”Glass ska göras av grädde – annars kan det kvitta.”  www.siaglass.se/sv

SIA Glass erhöll Gastronomiska Akademiens diplom år 2004.

Ugglarps Grönt AB, Ugglarp
Mikael Jidenholm, grundare av Ugglarps Grönt AB berättar om företaget Ugglarps Grönt AB som är producent med mottot att leverera kvalitet, kunskap och unika varor med spårbarhet från fält och odlare till butik, restaurang och konsument. Vi är det lilla företaget med de stora visionerna. Vi har många idéer, vill mycket och brinner för det vi gör.
Vi arbetar aktivt med produktutveckling, framtagning av nya produkter, samt uppsöker och ger inspiration till nya primärproducenter och delar gärna med oss av den kunskap vi har och får genom att leda utvecklingen inom detta område. Vi medverkar även som inspiratörer vid olika evenemang. www.ugglarpsgront.n.nu

Ugglarps Grönt erhöll Gastronomiska Akademiens diplom år 2012

Lisa Lemke berättar om Falkenbergs Skafferi
Vi är en samling människor som brinner för god och bra mat. För samarbete och viljan att tillsammans ge våra besökare det allra bästa vi kan tänka oss. Vi tror att vi kan göra så mycket mer och bättre om vi gör det tillsammans. Därför har vi tillsammans med Destination Falkenberg skapat Falkenbergs Skafferi. www.falkenbergsskafferi.se

Skrea ost
Monica Bondesson berättar om Skrea ost.
Född och uppvuxen på gården Kullagård i Skrea. Tanken på ett mejeri hade funnits i några år, och från den första ystningskursen hösten 2009 började planerna ta fastare form. I mars 2013 var förvandlingen klar, det gamla svinhuset hade genom en grundlig ombyggnad förvandlats till ett modernt mejeri. Från grannarna Ingela och Kjell Harrysons 160 kor kommer mjölken som finns till försäljning i gårdsbutiken, och som Monica och Niklas ystar till KRAV-certifierade hårdost, mjukost, kittost, mögelost, grillost och färskost. www.skreaost.se

 Solhaga Stenugnsbageri, Slöinge
Sara Wennerström kommer att berätta att här har vi bloggen som bageri. När Göteborgaren Sara Wennerström och hennes familj köpte sommarstuga i den sömniga idyllen Slöinge och det visade sig att det även fanns en stenugn på gården skulle det visa sig bli en resa för livet. Sara lämnade mediebranschen bakom sig, flyttade ut på landet med hela familjen och driver idag det lilla bageriet dit folk vallfärdar för bland annat levain, baguetter, danskt rågbröd och generösa dammsugare gjorda på äktamarsipan och riktig punsch. www.solhagastenugnsbageri.se

19.00    Serveras middag på Lis Mejeri
På Lis Mejeri bor vi, Johan & Rina, två dagdrömmare som till vardags är mathantverkare respektive värdmästare. Vårt gamla Lis Mejeri i Stafsinge inrymmer mycket sten, överflöd av dunge, alldeles för mycket plats, ingen ordning och en vansinnigt stor dröm.  Bra mat på lokala råvaror är vår melodi och när vi lagar mat skall helst ingredienserna vara hämtade från trädgården och gårdarna runtomkring hemmavid. Vi lagar mat utan krusiduller, men med en tvist. www.lismejeri.se

Söndag 3 juni
7.30          Frukost
8.15          Avresa mot Ästad, Tvååker
9.15          Ästad Vingård

Ästad Vingård
Från början var Ästad Vingård ett traditionellt lantbruk, men är numera prisbelönt som Nordens mest inspirerande miljö för möten och aktiviteter. Idag är det syskonen Linda, Mattias och Daniel Carlsson som driver Ästad Vingård framåt. Syskonen har inte släppt taget om sin lantbruksbakgrund. En jordnära koppling genomsyrar allt i företagskonceptet – från aktiviteter som Fångarna på Gården till råvaruval i restaurangen och samverkan med naturen i spa-anläggningen. Gärna ekologiska och närproducerade från odlare i trakten. Sedan 2011 är vi också en av Sveriges största vingårdar, 1500 stockar av druvan Solaris skall användas i vår produktion av ett mousserande vin av hög kvalite! www.astadvingard.se

När det är dags för lunch serveras den på Gudmundsgården, Slöinge,
När familjen Tebay flyttade från Tyskland till Halland och började med grisproduktion vann de snabbt svenskarnas hjärtan. Deras skinkor, korvar och andra godsaker från gårdens grisar har fått flera olika priser. I gårdsbutiken får du en trevlig pratstund och chansen att köpa allt från tyska korvar och hemgjorda leverpastejer till charkdelikatesser och grillkött. Hösten 2011 börjar man med kurser där man kan få lära sig allt från korvstoppning till hur man bakar den absolut godaste leverpastejen. www.gudmundsgarden.se

Hemresa:
14.05- 15.15       Flyg Halmstad – Bromma

Vi beräknas ankomma till Stockholm ca kl.15.15

Priset för denna resa 5 500 kr/person, priset inkluderar 3 luncher och fika, 2 middagar samt 2 övernattning och frukost i enkel- eller dubbelrum (ingen extra kostnad för enkelrum). Drycker ingår ej. Busstransport ingår samt guidning av den kända Hallandsprofilen Eva Hessel.

Vi hoppas och tror att resan blir fantastisk, alla belöningsmottagare och övriga hälsar oss varmt välkomna!
Senast anmälan den 4 maj.
Bokning av flygresan till Halmstad görs av var och en. Gör din bokning så snart som möjligt för att få bästa pris!

Medlem

Som medlem gör du din bokning under Min Sida

Icke medlem