GÅSAMIDDAG

Plats: Vinkällaren Grappe.
Bokningsbar t o m: 2017-11-07

GÅSAMIDDAG

TISDAG DEN 14 NOVEMBER kl.18.00 – 22.00 på Vinkällaren Grappe.
Stefan Holmström är en av Sveriges mest välrenommerade och kända kockar. Han har arbetat bland annat hos Restaurant Michel Rostang i Frankrike, med två stjärnor i Guide Michelin.
Stefan Holmström har dessutom lagat mat till bland annat USA:s president, Sveriges kungapar och Frank Zappa.
Som 23-åring blev Stefan Sveriges yngste kökschef på Hotel Eggers i Göteborg. Dock blev det en kort sejour då han rekryterades som kökschef till Restaurang Johanna, där han arbetade tillsammans med Leif Mannerström.
1979 flyttade Stefan till Halland där han drev Simlångsdalens Gästgifvaregård. Nyårsdagen 1983 öppnades Restaurangen Stefan Holmström i Halmstad. Restaurangen blev under lång tid rankad topp tio i tidskriften Gourmets lista (sedemera White Guide)
1999 flyttade Stefan verksamheten till Mahults Herrgård i Simlångsdalen.

Sedan 2013 driver han l’Ecurie på Lynga gård i Falkenberg.
Stefan Holmström bjuder på en uppdaterad variant av en klassisk gåsamiddag.
Följande rätter kommer att serveras:
Till fördrinken serveras en gåsrilette på smörstekt brioche, som dryck föreslås en utvecklad eller mogen champagne.

Till förrätt serveras svartsoppa med kråspastej och hemlagad ”gåskorv i nackaskinnet”. Till denna håller man sig med fördel till de traditionella dryckeskombinationerna, antingen en torr Sherry (förslagsvis en vällagrad Palo Cortado) eller en Sercial Madeira.

Varmrätten är traditionell gås med rödkål, brysselkål och smörstekt potatis. Här brukar alternativen vara en elegantare Châteauneuf-du-Pape (gärna med mycket grenache) eller en fylligare och mognadsavrundad röd bourgogne.
Mindre traditionellt men mycket gott är fylliga och kraftfulla vita viner med mognad och möjligen ett visst inslag av ek. Exempelvis grüner veltliner, Jurançon Sec eller vit Hermitage.

Avslutningsvis serveras skånsk äppelkaka på kavring med vaniljsås. Traditionellt serverar många portvin till. Förslagsvis 10- till 20-årig Tawny eller Colheita Port. Andra goda alternativ är en utvecklad Sauternes, Tokaj eller en sötsyrlig Malvazia/Malmsey Madeira.

Vänner och gäster tar med sig egen dryck eventuellt enligt de ovan beskrivna förslagen
För att kunna hjälpa till med förberedelser av kvällens drycker ber vi Dig lämna in flaskorna senast lördag den 11 november till Vinkällaren Grappe.

Pris för medlem: 995 kr, gäst 1 250 kr
Anmälan senast den 7 november